Facebook Pixel
 Gratis bezorgd in NL en BE        Gratis retourneren         3 jaar garantie         Gespreid betalen mogelijk
Mijn winkelwagen

Onderhoudsinstructies


Onderhoud
Vervuiling die in de loop van de tijd ontstaat, moet worden verwijderd. Dit doe je door je meubel regelmatig schoon te maken met een stofzuiger met geringe zuigkracht en daarna af te borstelen met een zachte borstel. Belangrijk is wel dat je dit doet met de strijkrichting mee. Het is ook niet verkeerd om de bekleding af en toe met een matig vochtige zeem af te nemen. In ruimtes met centrale verwarming is de luchtvochtigheid vaak veel te laag. De vochtigheid houdt de vezels elastisch en verlengt de houdbaarheid van de bekleding. Grondig reinigen is alleen nodig bij buitengewone vervuiling, zoals bij het knoeien van eten of drinken. 

Tips bij vlekken op stof 
Voordat je een vlek gaat behandelen, is het eerst handig om te weten om welke bekledingsstof het gaat. Raadpleeg vervolgens voor de juiste behandeling de i-Sofa vlekkentabel.  

► Bij vlekken van vaste stoffen direct zoveel mogelijk wegschrapen met bijv. een lepel.
► Bij vlekken van vloeistoffen direct zoveel mogelijk opnemen met een onbedrukte witte keukenrol / tissue.
► Reinig vlekken altijd met een schone en goed absorberende witte doek (bijv. van katoen).
► Bij het reinigen van vlekken is het aan te raden om te deppen en niet hard te wrijven.
► Vlekken van buiten naar binnen reinigen om kringvorming te voorkomen!
► Kaarsvet verwijderen middels een wit stuk absorberende keukenrol/tissue en een warme strijkbout (wol-stand). Keukenrol op de vlek leggen en hierover met de strijkbout wrijven (het kaarsvet trekt vervolgens in de tissue/keukenrol).
► Voor alle reinigingsmiddelen geldt: eerst uitproberen op een onopvallende plaats (dit i.v.m. mogelijke verkleuring van het textiel).

Reinigingstabel bij vervuiling

Reinigingstabel stoffen

Vlekken die je met water kan verwijderen:
A=  met koud water, eventueel met een oplossing van shampoo en water nabehandelen. Nooit heet water gebruiken, omdat eiwit gaat stollen.
B=  met een oplossing van lauwwarm water met shampoo behandelen. Als de vlekken na deze behandeling niet weg zijn, kan je de vlekken nogmaals na het drogen behandelen met wasbenzine of een vlekkenmiddel.
C=  niet laten indrogen! Direct met een oplossing van lauwwarm water met shampoo behandelen.

Vlekken die niet met water verwijderd kunnen worden:
D=  met een oplosmiddel, zoals wasbenzine, spiritus of een ander gebruikelijk vlekkenwater behandelen.
E=  niet met een strijkijzer werken! Zoveel mogelijk afbrokkelen en voorzichtig verwijderen. Met wasbenzine meerdere keren nabehandelen. Let op: bij velours bestaat het gevaar dat er een oppervlakteschade ontstaat.
F= een vakman raadplegen.
G=  witte doek met citroenzuuroplossing (1 afgestreken eetlepel op 100 ml. koud water) vochtig maken en daarmee behandelen. De vlek van de rand naar het midden toe behandelen.
Bij bijzonder hardnekkige vlekken kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerd reinigingsbedrijf. 

Belangrijk!
Het schoonmaken van hardnekkige vlekken zul je over het algemeen aan een vakman over moeten laten. Net zoals het compleet reinigen van je meubelen is het aan te bevelen dit door een professioneel bedrijf te laten doen.

*Je kunt erop vertrouwen dat i-Sofa dit document en alle op deze website gepubliceerde teksten met de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft samengesteld, er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.


Tips bij vlekken op leer
Voordat je een vlek gaat behandelen, is het goed om te weten om welke ledersoort het gaat, (zoek het op in het meegeleverde meubellabel of vraag het na bij i-Sofa) en raadpleeg vervolgens de i-Sofa vlekkentabel.

► Heb je eten of drinken geknoeid? Dan is het belangrijk dat je de vlek zo snel mogelijk verwijdert, dit voorkomt dat het in het leder kan trekken en blijvende vlekken veroorzaakt.
► Niet schrobben of schuren bij het reinigen van je meubel!
Dit zal de vlek groter, en moeilijker te verwijderen maken. Het beste kun je de vlek deppen met een zachte doek, keukenpapier of toiletpapier.
► Gebruik geen zeep of andere reinigingsmiddelen, tenzij het door de fabrikant of leverancier wordt aangeraden. Je kunt vaak ook lauwwarm water gebruiken om de vlek te verwijderen. 
►Vermijdt scherpe voorwerpen die krassen en scheuren kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld pennen, naalden, honden- en kattenpoten. Hoewel kleine krassen vaak eenvoudig te repareren zijn, veroorzaken scheuren wel blijvende schade.
►Voorkom dat er tijdschriften en kranten op je meubel blijven liggen. Deze kunnen inkt afgeven en slecht of niet te reinigen vlekken achterlaten op je leren meubel!
Tip: Neem zo af en toe je meubel af met een zachte stoffen doek, eventueel met wat lauwwarm water. In de kieren en randen gaat vaak veel vuil zitten, neem deze dus goed af. Door je meubel af te stoffen voorkom je beschadigen en verkleuringen door stof en andere fijne deeltjes.

Gebruiktips leer
Zonlicht / Leer kan verkleuren in direct zonlicht. Je kan dit beter vermijden.

Warmtebron / Een leren bankstel kan uitdrogen als het naast een warmtebron wordt geplaatst. Warmtebronnen in de directe nabijheid van je leren bank of fauteuil hebben ook invloed op de kleur. Vlak bij een centrale verwarming of kachel kan een leren meubel onder invloed van de warmte fletser worden.

Uitdroging / Droge lucht kan leer uitdrogen. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in je kamer op peil te houden met waterverdampers. Dat is niet alleen beter voor het leer, maar ook prettiger en gezonder voor jezelf.

Plooivorming / Bij dagelijks gebruik van je leren zitmeubel is plooivorming in armleggers, zit- en rugkussens gebruikelijk. Daardoor verandert ook het uiterlijk van je zitmeubel. Het gaat er ‘gebruikt’ uitzien. Dat is heel normaal. Het hoort bij de eigenschap van leer en is niet iets om je zorgen over te maken. 

Chemicaliën / In haarlak, gel, nagellak, lijm en andere vluchtige producten zit aceton. Als één druppeltje hiervan op het leer komt, zit je met een onherstelbare beschadiging. Leer is ook voor andere chemicaliën erg gevoelig.

Reinigingstabel bij vervuiling
1* nappaleer, onbehandeld;
2* nappaleer , onbehandeld en extra impregnatie;
3* nappaleer, licht gepigmenteerd;
4* nappaleer, gepigmenteerd met dikkere toplaag;
5* ruw- of nubuckleer

Reinigingstabel leer

REINIGINGSMETHODE A – B – C - D
A. Onmiddellijk met keukenpapier/-doek opdeppen, niet wrijven. Behandelen met gedestilleerd water en laten drogen. Eventueel herhalen en met zeep zonder loogzout behandelen. Steeds van naad tot naad wassen, niet alleen de vlek uitwassen.
B. Alle resten met de stompe kant van een mes voorzichtig van het leer verwijderen. Vervolgens met keukenpapier/-doek schoonmaken en met gedestilleerd water afwassen. Het in het leer achterblijvende vet kan niet volledig worden verwijderd. De vetvlek werkt er zich, door de luchtdoorlatendheid van het leer, zelf uit.
C. Alle resten met de stompe kant van een mes voorzichtig van het leer verwijderen. Vervolgens met keukenpapier/-doek schoonmaken en met gedestilleerd water afnemen. Daarna met een reinigingsdoek voor ruwleer bewerken als het leer droog is. De vetvlek werkt zich vanzelf uit het leer.
D. Deze vlekken en veranderingen kunnen alleen door specialisten goed worden verwijderd. Om ze minder zichtbaar te maken, kan je advies A volgen.
*Het verwijderen van hardnekkige vlekken (zoals bloed, inkt, enz.) kan je het beste aan specialisten overlaten. 


Onderhoud en reiniging stof
Het verwijderen van vlekken is eigenlijk het werk van gespecialiseerde bedrijven. Als je het zelf wilt verwijderen, dan moet je rekening houden met het volgende: grote vervuilingen, bijvoorbeeld etensresten kan je het beste met een lepel of de achterkant van een mes verwijderen. Ingedroogde vlekken mag je er nooit met je vingernagels uit krabben, omdat het gevaar bestaat dat de vezels van de stof beschadigen.

Vloeistoffen kunnen het beste met een absorberende doek worden verwijdert, je mag alleen maar deppen, niet wrijven. Het is ook zinvol om de bekleding met lauwwarm water (ca. 30 C°) met een pH-neutrale shampoo of wasverzachter schoon te maken (bekijk voor die tijd de i-Sofa vlekkentabel). In ieder geval nooit reinigen met een huishoudreiniger, omdat de zuren de vezels van de stof kunnen beschadigen. Het is belangrijk om van de rand naar het midden toe te werken om te voorkomen dat de vlek groter wordt.

Zijn er speciale reinigingsvoorschriften aangegeven (bijvoorbeeld als er een vlekkenbescherming op de stof is aangebracht) dan moet hier wel rekening mee worden gehouden tijdens het reinigen. De reiniging is vaak gemakkelijk, waardoor je er niet heel veel van hoeft te gebruiken en ook niet te krachtig hoeft te schrobben.

Na het verwijderen van de vlekken moet het hele meubel, van naad tot naad, met een vochtige doek worden behandeld om kringen in de stof te voorkomen. Vervolgens moet je met een droge doek het aangebrachte reinigingsmiddel verwijderen en de pooltjes weer omhoog borstelen. Voor het gereinigde meubelstuk weer in gebruik genomen kan worden moet het helemaal droog zijn. Na het drogen kan de stof met een zachte borstel nogmaals geborsteld worden.

Reinigingsaanbeveling A t/m G

Reinigingstabel stoffen

Vlekken die je met water kan verwijderen:
A=  met koud water, eventueel met een oplossing van shampoo en water nabehandelen. Nooit heet water gebruiken, omdat eiwit gaat stollen.
B=  met een oplossing van lauwwarm water met shampoo behandelen. Als de vlekken na deze behandeling niet weg zijn, kan je de vlekken nogmaals na het drogen behandelen met wasbenzine of een vlekkenmiddel.
C=  niet laten indrogen! Direct met een oplossing van lauwwarm water met shampoo behandelen.

Vlekken die niet met water verwijderd kunnen worden:
D=  met een oplosmiddel, zoals wasbenzine, spiritus of een ander gebruikelijk vlekkenwater behandelen.
E=  niet met een strijkijzer werken! Zoveel mogelijk afbrokkelen en voorzichtig verwijderen. Met wasbenzine meerdere keren nabehandelen. Let op: bij velours bestaat het gevaar dat er een oppervlakteschade ontstaat.
F= een vakman raadplegen.
G=  witte doek met citroenzuuroplossing (1 afgestreken eetlepel op 100 ml. koud water) vochtig maken en daarmee behandelen. De vlek van de rand naar het midden toe behandelen.
Bij bijzonder hardnekkige vlekken kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerd reinigingsbedrijf. 

Belangrijk!
Het schoonmaken van hardnekkige vlekken zal je over het algemeen aan een vakman over moeten laten. Net zoals het compleet reinigen van je meubelen is het aan te bevelen dit door een professioneel bedrijf te laten doen.

*Je kunt erop vertrouwen dat i-Sofa dit document en alle op deze website gepubliceerde teksten met de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft samengesteld, er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.


Onderhoud en reiniging leer
Alle leersoorten hebben regelmatig een onderhoud- en reinigingsbeurt nodig. Dat betekent dat je leren meubel af en toe afgeborsteld of voorzichtig afgezogen moet worden. Om je leren meubel lang mooi te houden is het belangrijk dat je deze beschermt tegen direct zonlicht. Leer droogt anders uit en verliest zijn kleur.

Gebruiktips leer
Zonlicht / Leer kan verkleuren in direct zonlicht. Je kan dit beter vermijden.

Warmtebron / Een leren bankstel kan uitdrogen als het naast een warmtebron wordt geplaatst. Warmtebronnen in de directe nabijheid van je leren bank of fauteuil hebben ook invloed op de kleur. Vlak bij een centrale verwarming of kachel kan een leren meubel onder invloed van de warmte fletser worden.

Uitdroging / Droge lucht kan leer uitdrogen. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in je kamer op peil te houden met waterverdampers. Dat is niet alleen beter voor het leer, maar ook prettiger en gezonder voor jezelf.

Plooivorming / Bij dagelijks gebruik van je leren zitmeubel is plooivorming in armleggers, zit- en rugkussens gebruikelijk. Daardoor verandert ook het uiterlijk van je zitmeubel. Het gaat er ‘gebruikt’ uitzien. Dat is heel normaal. Het hoort bij de eigenschap van leer en is niet iets om je zorgen over te maken. 

Chemicaliën / In haarlak, gel, nagellak, lijm en andere vluchtige producten zit aceton. Als één druppeltje hiervan op het leer komt, zit je met een onherstelbare beschadiging. Leer is ook voor andere chemicaliën erg gevoelig.

Reinigen leer

1. Nappaleer, onbehandeld

2. Nappaleer, onbehandeld en extra impregnatie

3. Nappaleer, licht gepigmenteerd

4. Nappaleer, gepigmenteerd met dikkere toplaag

5. Ruw- of nubuckleer

Leer 1*, 2* en 3*:

Wanneer een vlek in je leren meubel is getrokken, behandel je deze het beste met zeep zonder loogzout en afgekookt water. Het is belangrijk dat je het leer van naad tot naad behandeld (niet alleen de vlek). Was het leer na reiniging goed uit met water, zodat er geen zeepresten achterblijven. 

*Behandel je meubel regelmatig met leerreinigingsmiddel en leercrème.

Leer 4*:

Behandel dit leer regelmatig met leerreinigingsmiddel en leercrème.

Leer 5*:

Naast afborstelen en stofzuigen moet deze leersoort regelmatig met een reinigingsdoek voor ruwleer worden verzorgd en gereinigd. Gebruik voor dit leer alleen sprays die speciaal bedoeld zijn voor ruw- of nubuckleer. Hoe sneller vlekken worden behandeld, hoe groter de kans dat ze volledig verdwijnen.

Reinigingstabel bij vervuiling

1* nappaleer, onbehandeld;

2* nappaleer , onbehandeld en extra impregnatie;

3* nappaleer, licht gepigmenteerd;

4* nappaleer, gepigmenteerd met dikkere toplaag;

5* ruw- of nubuckleer

Reinigingstabel leer

REINIGINGSMETHODE A – B – C - D
A Onmiddellijk met keukenpapier/-doek opdeppen, niet wrijven. Behandelen met gedestilleerd water en laten drogen. Eventueel herhalen en met zeep zonder loogzout behandelen. Steeds van naad tot naad wassen, niet alleen de vlek uitwassen.
B Alle resten met de stompe kant van een mes voorzichtig van het leer verwijderen. Vervolgens met keukenpapier/-doek schoonmaken en met gedestilleerd water afwassen. Het in het leer achterblijvende vet kan niet volledig worden verwijderd. De vetvlek werkt er zich, door de luchtdoorlatendheid van het leer, zelf uit.
C Alle resten met de stompe kant van een mes voorzichtig van het leer verwijderen. Vervolgens met keukenpapier/-doek schoonmaken en met gedestilleerd water afnemen. Daarna met een reinigingsdoek voor ruwleer bewerken als het leer droog is. De vetvlek werkt zich vanzelf uit het leer.
D Deze vlekken en veranderingen kunnen alleen door specialisten goed worden verwijderd. Om ze minder zichtbaar te maken, kan je advies A volgen.

*Het verwijderen van hardnekkige vlekken (zoals bloed, inkt, enz.) kan je het beste aan specialisten overlaten.