Facebook Pixel
 Gratis bezorgd in NL en BE        Gratis retourneren         3 jaar garantie         Gespreid betalen mogelijk
Mijn winkelwagen

Ergonomie

Ergonomisch zitcomfort
Jouw bank moet perfect zitten, dat vinden wij ook. Maar wat betekent een ergonomisch perfecte zit nu eigenlijk? Het woord ‘ergonomie’ wordt vaak gebruikt in combinatie met stoelen en zitmeubels. I-Sofa vindt een meubel ergonomisch als het zó ontworpen is dat het ‘past’ bij de persoon die het gebruikt en geschikt is voor het doel waarvoor het is gekocht.

Een zitmeubel moet ergonomisch “passen”
Een ergonomisch meubel moet ´letterlijk´ passen bij de maten en afmetingen van de gebruiker, zoals een kledingstuk ook gekozen wordt bij de maten van zijn of haar drager. Daarnaast is er nog een vorm van ‘passen’ en die is gebaseerd op de leefstijl die iemand heeft. Zoals kleding je veel kan vertellen over een leefstijl en daarmee samenhangende gewoonten, zo zeggen meubels ook veel over iemands leefstijl. Een man in een driedelig pak vind je niet op zijn knieën in een moestuin. Gebruiksvoorwerpen moeten passen bij de activiteiten en dus moeten meubels ook passen bij leefstijl en gebruiksgewoonten.  Doen ze dat niet, dan is de kans groot dat je meubel snel stuk gaat, of dat het gaat irriteren in het gebruik, net zoals dat driedelige pak in de tuin. 

Bestaat er een ergonomische bank voor iedereen?
Niet elk persoon is fysiek hetzelfde, er is verschil in geslacht, lengte, gewicht en kracht. Daarnaast vindt niet iedereen dezelfde dingen belangrijk, dat is afhankelijk van je leeftijd, huishouden en leefstijl. Dit maakt het onmogelijk om een meubel te ontwerpen dat voor iedereen geschikt is. Eén ‘ergonomische bank’ passend voor iedereen, bestaat dus niet. Of de bank ergonomisch is, ligt namelijk meer aan de persoon, dan aan de bank!

Hoe kan ik bepalen of een bank ergonomisch bij mij past?
Je kunt de ergonomische kwaliteit van een bank vaststellen door de onderstaande vragen te beantwoorden:

Vraag 1: Wie komen er allemaal bij je op de bank zitten?

-             een heel gezin,

-             jongvolwassenen,

-             studenten,

-             ouderen,

-             of enkele vrienden.

Vraag 2: Wat doe je op de bank?

- Praten? Elkaar aankijken en praten doe je in een kijkhoek. Naast elkaar zitten nodigt niet uit tot een gesprek. Als je schuin, in een hoek ten opzichte van elkaar, zit wel.

- Lezen? Wat meer rechtop zittend, met bijvoorbeeld een leuning of een sierkussen als ondersteuning voor je boek. Als je te lang een boek omhoog moet houden lees én zit je niet prettig.

- Televisie kijken? Half of languit liggend is ondersteuning voor je hoofd prettig.

- Slapen?  Lekker languit liggen betekent geen bollingen in de bank, geen onderbrekingen en liever ook geen losse of uit elkaar schuivende delen.

- Typen/ scrollen op je laptop? Rechtop zittend, met bijvoorbeeld een leuning of een sierkussen als ondersteuning voor je laptop of tablet is wel handig.

- Met de hele familie op de bank, springen, eten en drinken? Jonge kinderen in huis kunnen niet stil blijven zitten, maar willen vrijheid om te bewegen en doen dat ook! 

Nb. Om lichamelijke klachten te voorkomen is het sowieso voor ieder mens belangrijk om regelmatig te verzitten!

Vraag 3: Hoe lang voer je een activiteit uit en hoe vaak?

Denk er over na wat je zoal op je bank gaat doen. Als je dat al weet kun je eenvoudiger bepalen welk type bank je nodig hebt. Breng je bijvoorbeeld het grootste gedeelte van je vrije tijd op de bank door terwijl je televisie kijkt, dan is het zinvol een bank te kiezen die goed past bij het televisie kijken. 

Kies nu je zit
Door de bovenstaande vragen te beantwoorden heb je waarschijnlijk een beter beeld gekregen van wat je precies verwacht van een meubel en aan welke eisen het moet voldoen. De volgende stap is dat je gaat bekijken welke ´zit´ nu het beste bij jou past.. Hieronder enkele zitstijlen waaruit je een keuze kunt maken:

- informele zit, met losse kussens;

- informele zit, met vaste kussens;

- formele zit, met vaste kussens;

- formele zit, met losse kussens;

- oversized meubel met zowel losse als vaste kussens

De juiste afmetingen
Waarschijnlijk heb je door het beantwoorden van de voorgaande vragen al een beter beeld gekregen over hoe jouw ‘ideale’ bank er uit moet gaan zien. We vervolgen de zoektocht naar je ideale bank door te bekijken of de bank ‘fysiek’ wel helemaal bij jouw situatie past.

Een bank die past
Je bent hard op weg een perfecte bank te scoren, nu alleen de maten nog. Als je bank niet over de juiste afmetingen beschikt, kun je er niet lekker op zitten. Door het volgen van de volgende stappen weet je straks precies welke afmetingen de bank moet hebben om je de aankomende jaren optimaal van dienst te kunnen zijn.

Eerst gaan we bekijken hoe je uit kunt vinden of een bank goed past bij jouw persoonlijke lichaamsmaten en vervolgens kun je zelf door middel van een checklist bepalen wat je allemaal nog meer belangrijk vindt aan een bank.

Bij het bepalen van een goede zit zijn de lengte van je onderbeen en de lengte van je bovenbeen van belang.

a) Meet de lengte van je onderbeen en trek van die maat  -/- 2 cm af. Zie foto! 

Ga rechtop en met je onderrug tegen de rugleuning aan op een rechte eettafelstoel zitten. Plaats je onderbenen in een haakse hoek ten opzichte van je bovenbenen en meet de lengte van je onderbeen op, vanaf de grond tot aan je knieholte. Trek van deze maat 2 cm af!

Nb. Maak een keuze of je vaak met hakschoenen aan op de bank zit. Meet in dat geval je onderbeenlengte met schoenen aan en trek ook hier 2 cm af.

b) Meet de lengte van je bovenbeen en voeg aan die maat +/+  3 cm toe. Zie foto!

Ga rechtop en met je onderrug tegen de rugleuning aan op een rechte eettafelstoel zitten. Plaats je onderbenen in een haakse hoek ten opzichte van je bovenbenen en meet vanaf de rugleuning tot aan je knieholte. Voor voldoende zitcomfort voegen we 3 cm extra aan de gemeten maat toe, want een zitmeubel moet niet helemaal tot aan de knieholte aansluiten, dat zit niet lekker. 

Nb. Het is misschien aardig om te weten dat er maar kleine verschillen zijn in de gemiddelde bovenbeenlengte van volwassen Nederlandse mannen en vrouwen. DINED.nl heeft hier onderzoek naar gedaan en geconcludeerd dat 98% van alle Nederlandse vrouwen en 90% van alle Nederlandse mannen prima kunnen zitten op een zitmeubel met een zitdiepte van 52 cm.

In hetzelfde onderzoek is er wel een groot verschil in de gemiddelde onderbeenlengte bij mannen en vrouwen geconstateerd.

Disclaimer: bepaalde aandoeningen zoals rugpijn of andere lichamelijke klachten, vergen soms een speciale aanpak. In dat geval is het advies van een ergonomisch expert verstandig.

c) Gewicht
Je gewicht kan ook een rol spelen bij het bepalen van het type comfort dat in de zitting van je bank moet komen. Hoe groter je gewicht, des te groter de belasting van het schuim en de vering van je zitting. i-sofa geeft bij ieder meubel aan wat het zitcomfort en de zitstijl van het meubel is, zie hiervoor het tabblad “Details” op de productpagina. Is je gewicht boven de 100 kilo? Dan raden wij je nadrukkelijk aan om altijd een medium/hard zitcomfort te bestellen.  Wij adviseren je om bij twijfel contact op te nemen met onze klantenservice.

d) Meerdere gebruikers
Door het simpele feit dat er verschillende mensen- met verschillende lichaamsafmetingen- op een bank plaatsnemen is een zitbank vaak een compromis.  Je zit vaak niet alleen maar met meerdere mensen op een bank. De combinatie ´lange´ man en ´kleine´ vrouw komt daarbij regelmatig voor. Vanuit antropometrisch oogpunt is dat een probleem. De lange man kan bij een bank die past bij de kleine vrouw zijn lange benen niet kwijt. Een kleine vrouw bungelt daarentegen met haar benen boven de grond als ze op de ideale bank van de lange man zit. Wat is een goede oplossing? Het meest voor de hand liggende is ook wel de meest gebruikelijke; er wordt uitgegaan van een gemiddelde, een tussenmaat. Dan kun je allebei toch lekker zitten! Kom je er samen echt niet uit? Dan kun je altijd nog voor de oplossing kiezen om ieder een eigen zitmeubel te nemen. Eén op de bank en de ander in een lekkere comfortabele fauteuil.

NB Bij een extra diepe zitting van bijvoorbeeld een lounge bank, heb je kussens nodig om optimaal te kunnen zitten. Bij een lage leuning heb je kussens nodig die je nek/rug ondersteunen.

Checklist
Als laatste nog een checklist. Ga na wat je écht van je bank verwacht! 

•             Imponeren in vormgeving, kleur en materiaal.

•             Lekker kunnen zitten.

•             Lekker kunnen liggen.

•             Is het materiaal van de bank goed/gemakkelijk schoon te maken als je iets op de bank knoeit? En hoe goed zie je vlekken die toch per ongeluk gemaakt zijn.

Nu je ergonomisch goed voorbereid en geïnformeerd bent hopen we dat je de juiste meubelkeuzes kunt maken. We wensen je alvast veel plezier bij het uitzoeken van je i-Sofa meubel en natuurlijk ook veel zitplezier!